Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op onze website makkelijker te maken.

 
logo

Eerste erkenningen van 2017

Facebook Twitter  GooglePlus Pinterest  Tumblr
Eerste erkenningen van 2017Eerste erkenningen van 2017Eerste erkenningen van 2017Eerste erkenningen van 2017Eerste erkenningen van 2017

Vijf mooie tradities, met uiteenlopende smaken en herkomst, worden toegevoegd aan de lijst: Oostendse zeebeschuit, Halse krotten, geutelingen, Limburgse leverworst en grotchampignons uit Riemst.
 

Oostendse zeebeschuit

Aangeboden door Bakkerij Riviera uit Oostende
 
Scheepsbeschuiten of zeebeschuiten zijn geen beschuiten. Het zijn harde koeken op basis van bloem, water, zout en wat vetstof. De ingrediënten worden samen tot een stevig en taai deeg gekneed, uitgerold, uitgestoken en geprikt. Dan gaat de Oostendse zeebeschuit in een warme oven.  

Halse krotten

Aangeboden door het Streekproducten Centrum uit Halle
 
Elk bedevaartoord heeft wel een culinaire specialiteit en in Halle zijn dat de “krotten”. Als bedevaarder kocht je een zakje met 9 krotten om op te snoepen tijdens het “noveen”, na elk gebed kon je er eentje nemen. Nu hebben ze ook hun plaats in het Hals carnaval. Op Krottenmaandag, de laatste dag van het carnaval, gooien de Prinsen van Tastendeuvel vijfduizend snoepjes door de ramen van de cafés op de Grote Markt.
Meer info
 

Geutelingen

Aangeboden door BVBA DE KOEK uit Elst
 
Geutelingen bak je door een “geute” vloeibaar deeg op een hete vloer van een oven te gieten. Het deeg blaast helemaal op en bakt goudbruin op hoge temperatuur. Vervolgens worden ze op roosters gekoeld; langzaam ontsnapt de stoom en krijgt de geuteling zijn platte vorm en malse, sponzige structuur. Wanneer men aan tafel gaat wordt hij dan opnieuw opgewarmd in een pan of oven, gesmeerd met boter en bestrooid met kandijsuiker. Eigenlijk is de geuteling een stevige pannenkoek, op basis van een eenvoudig gistdeeg, gebakken in een oven. Een snuifje zout en kaneel in het deeg zorgen voor extra smaak.
Meer info
 

Limburgse leverworst

Aangeboden door Slagerij Molenaers uit Hoeselt
 
Slagerij Molenaers levert reeds 4 generaties lang Limburgse leverworst aan de inwoners van Hoeselt. De leverworst maakt er dan ook deel uit van de dagelijkse kost bij de boterham.
Meer info
 

Grotchampignon uit Riemst

Aangeboden door Dirk Jackers uit Riemst
 
Al heel zijn leven is Dirk Jackers verbonden met de champignonteelt: als kind zag hij zijn grootouders telen in Zichen-Zussen-Bolder, als jobstudent werkte hij onder de grond en nadien als champignonkweker bovengronds. Nu kiest hij resoluut voor de grotchampignons in Kanne, Riemst.
Meer info