4 nieuwe erkenningen streekproduct.be
We gaan naar het Oosten van Vlaanderen voor Haspengouwse confituur, Aarschots gebak en Hasseltse jenever!



Telkens opnieuw dienen fiere producenten een aanvraag in om hun traditioneel streekproduct te laten erkennen. Dankzij hun inzet kunnen wij de Vlaamse eetcultuur extra onder de aandacht brengen! Bij de vorige erkenningsronde waren vooral de West-Vlamingen actief, nu nemen de Limburgers en een Hagelander het over.
Aarschots gebak
Patisserie Deleu uit Aarschot
Marcel Deleu lag in de jaren ’80, samen met Patisserie Engels en Bakkerij Noppen, aan de basis van het Aarschots gebak. Ze ontwikkelden een verfijnde appeltaart met bladerdeeg, frangipane, appelcompote en pralin. Dit was de periode waarin nog andere appeltaarten in het Hageland het licht zagen.
>>> lees meer
Haspengouwse confituur
“Gezond van bij ons” door Agnes Jacobs en Luc Exelmans
Haspengouwse confituur kan je van alle soorten fruit maken. Agnes verwerkt traditionele rassen zoals de batard appel of rammelaar die lokaal het eerst vermeld werd in 1931; de bakpeer “roem van Althena” zorgt voor een rode perenconfituur; de confituur van de Haspengouwse pruim sanctus hubertus ...
>>> lees meer
Haspengouwse kersen op kriekensap
“Gezond van bij ons” door Agnes Jacobs en Luc Exelmans
Voor de Haspengouwse kersen op kriekensap gebruikt Agnes de dikke zoete kersen bigareau noir of bigareau rose et blanc. De kersen worden niet ontpit, zo behouden ze hun stevigheid en smaak. Het kriekensap wordt gemaakt van de lokale gorsemkriek.
>>> lees meer
Hasseltse graanjenever
Jonge Hasseltse graanjenever van Stokerij Verlinden
Olivier Vanderlinden neemt de traditie van het stoken terug op en dit in de boerderij van zijn overgrootouders. De oude koeienstal wordt omgetoverd tot stookruimte en de paardenstal van “Felix” doet dienst als entrepot.
>>> lees meer