Ingrediënten

Voor 4 personen

Stoofpot:

  • 2 Mechelse koekoeken van 1 kg elk
  • 100 g hoeveboter
  • Witte peper
  • zout
  • 4 pastinaken
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 lookteentjes
  • 2 flesjes Spéciale belge De Koninck

Stoemp:

  • 800 g bintjes
  • Zeezout
  • 1 bussel waterkers uit de Ijsevallei
  • 60 g hoeveboter op kamertemperatuur
  • Muskaatnoot
  •  

Bereidingswijze:

Stoofpot:
Ontvel de koekoeken en snijd de borsten en bouten van het karkas. Snijd de bouten in 2. Schil de pastinaken en snijd in dunne schijven. Kleur de boter in een stoofpot en bak het kippenvlees mooi bruin. Kruid met peper en zout. Voeg de pastinaak, laurier en lookteentjes toe. Laat even stoven. Blus met de flesjes bier en laat de alcohol goed verdampen. Sudder, onder deksel, 40 minuutjes.

Stoemp:
Schil de aardappelen en snijd in stukken. Breng de aardappelen in water met zeezout aan de kook en kook gaar. Snijd de topblaadjes van de waterkers (zie foto hiernaast). Gebruik de middelste blaadjes niet voor de stoemp (ze zijn wat taaier), maar voor soep. De onderste steeltjes gebruik je best helemaal niet, want ze zijn nogal draderig. Giet de aardappelen af en laat goed drogen in de nog warme kookpot. Voeg de boter toe en kruid met muskaatnoot, stamp de aardappelen grof. Meng hieronder de waterkers en laat nog even opwarmen.

o
<
>