De vulling is overwegend dezelfde als bij de gewone zwarte pens. Deze bloedworst kent verschillende streekbenamingen: ‘sjol' in en rond Ninove en ‘snol' in Liedekerke. De familie Uyttersprot wordt al generaties lang bevolkt door slagers. De bereiding van hun ‘snol' is volledig gebaseerd op een oud familierecept uit de streek van Denderleeuw.

Voor de worst wordt varkensvlees (60% schouder en spiering), varkensbloed (10%), spek (10%) brood (10%), ui en extra veel sjalot gemengd. Dit mengsel wordt gekruid met kruidnagel, muskaatnoot, peper en zout en afgevuld in varkensdarm afkomstig van de dikke darm van het dier. Deze darm is vetter en maakt de worst sappiger en geeft hem een betere smaak. Vet is immers een voorname smaakdrager. De worst is van kaliber dubbel zo groot als de zwarte en witte pensen die deze slagerij op de markt brengt. De snol wordt in schijfjes gesneden, krokant gebakken in de pan met een eitje erover of geserveerd met rode kool. In Aalst worden de gebakken sneetjes van deze bloedworst ‘blinkdozen' genoemd.

Reportage Het Laatste Nieuws 2019

o
<
>

Adres

Opperstraat 192, 1770 Liedekerke

Routebeschrijving