De plant voelt zich het best in een omgeving met snelstromend, zuiver en kalkrijk water met een temperatuur van minstens 10┬░C. Dat is noodzakelijk omdat de plantjes anders bevriezen in de winter en de bedden ook in de zomer rijkelijk moeten bevloeid worden. Zonder water gaan de planten bloeien en verminderen ze in smaak. Een aantal gebieden in Vlaanderen leent zich uitstekend voor de teelt van waterkers, zoals de bronnenrijke IJsevallei in Vlaams-Brabant.

De familie Bouillart startte rond 1937 in Loonbeek met een waterkersplantage. De derde generatie is nu actief in het bedrijf. In hun tuin loopt een bron die de grote waterbekkens bevloeit. Daarin wordt de waterkers gekweekt met een weinig grond en veel water, met het mes gesneden, snel en zorgvuldig gewassen, in busseltjes gebonden en verkocht op de Brusselse vroegmarkt. De hele productie gebeurt manueel. Waterkers is rijk aan vitamine A, C, calcium en magnesium, met veel kalium, vitamine B2 en B6 en fosfor. Het werkt eetlustopwekkend en heeft een stimulerend en vochtafdrijvend effect. De kleine ronde blaadjes hebben een frisse en ietwat gepeperde smaak en zijn zeer goed in salades.

o
<
>

Adres

Kouterstraat 25, 3040 Huldenberg

Routebeschrijving