Het is een typische kermistaart die vroeger door de huisvrouwen zelf bereid werd en bij gebrek aan een oven naar de lokale bakker gebracht werd. Vandaag bakken zowel de bakkers als amateurs nog de traditionele kaastaarten. Bij de bakkers is de kaastaart de meest verkochte taart uit de toog. Een jaarlijkse wedstrijd te Hoeilaart houdt de traditie in ere.

Een kaastaart uit de Druivenstreek bevat steeds een laagje appelcompote, vroeger “pâte de pommes”, op een bodem van gistdeeg, en een vulling van plattekaas, eieren, amandelen, macarons en rhum. De kaastaart is nooit hoger dan ca 4 cm en de smaak kan wat variëren al naargelang de verhoudingen. Eens gebakken is ze goudgeel met een wat donkere buitenrand en vertoont de vulling meestal een barst. In de volksmond is een “goei kijs-toet” “dun van leer en dik van smeer”.

De gemeenten willen deze streektraditie samen met de bakkers zowel naar de inwoners als naar toeristen nog meer in de kijker zetten.

Deelnemende bakkers:

  • Brood- en Banketbakkerij Guns, Waversesteenweg 64 te Overijse
  • Bakkerij Danhieux, Waversesteenweg 29 te Overijse
  • Brood&Banket D'Yse,  Elzasstraat 5 te Huldenberg
  • Bakkerij Vandervaeren, Sparrebosstraat 1 te Hoeilaart
  • Bakkerij Lanaux, Leuvensebaan 34, Ottenburg (Huldenberg)
o
<
>

Adres

Jan van Ruusbroeckpark z/n, 1560 Hoeilaart

Routebeschrijving