Personeel is duur, ook in een bakkerij. Daarom wordt het productieproces zoveel als mogelijk gemechaniseerd en worden allerlei hulpmiddelen gebruikt om de bereiding van brood te versnellen en het bakken te vergemakkelijken. Brood dat zonder chemische hulpmiddelen is samengesteld en de tijd krijgt om te rijzen en te bakken wordt daardoor zeldzaam. In Itterbeek, op de grens van het Pajottenland en Brussel, wordt nog een typisch boerenbrood gebakken volgens een recept uit 1946, vlak na de tweede wereldoorlog. Oorspronkelijk heette het Plasbrood.

In 1984 werd het recept gekocht door bakker André Peeters die het brood omdoopte tot Boere-Pede. In 2017 werd de bakkerij overgenomen door Ecofoods NV. De naam "Bakkerij De Pedevallei" blijft behouden.

Voor de samenstelling wordt enkel gebruik gemaakt van inlands tarwemeel, water, verse gist en zout, zonder vetstof of verbeteraars. Na het kneden worden de broden met de hand opgebold en in rieten mandjes gelegd. Door de rieten mandjes behouden ze hun vorm. Het riet zorgt ook voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte. In bakblikken dringt de warmte er vrij explosief doorheen. De broden rijzen gedurende 1 uur. Vervolgens worden ze met een houten pallet in de oven geschoven en op de stenen ovenvloer dubbel gebakken. Dit oude productieproces brood geeft het brood een vaste structuur, een krokante bruine korst, een langere bewaartijd en meer smaak.

o
<
>

Adres

Plankenstraat 118, 1701 Itterbeek

Routebeschrijving