Armand Debelder van de Beerselse brouwerij 3 Fonteinen kan na de enorme pech van 4 jaar geleden opnieuw geuze brouwen. De nieuwe installatie werd onder meer ingewijd door tv-kok Jeroen Meus.

Uit de schoorsteen van de brouwerij 3 Fonteinen in het centrum van Beersel komt opnieuw witte rook. Armand Debelder heeft de roerstok in de hand en brouwt opnieuw lambiek. Vier jaar geleden zag het er voor Debelder en zijn vrouw Lydie Hulpia veel minder rooskleurig uit. Een defecte thermostaat in hun pakhuis in Essenbeek verwarmde 50.000 liter rijpende geuze. Hun totale jaarproductie ging verloren en Armand kon niet anders dan zijn brouwinstallatie verkopen en weer overschakelen op geuzestekerij. De brouwerij stond op de rand van het faillissement. Zijn vrouw voorkwam het bankroet door een geuze op te markt te brengen, waardoor de brouwerij een noodfonds kon aanleggen.

Afgelopen zaterdag werd die zwarte periode officieel afgesloten met de inwijding van de nieuwe brouwinstallatie. Daar kwam heel wat bekend volk op af. Ex-parlementslid Sven Gatz nam als directeur van de Belgische Brouwers het woord, tv-kok Jeroen Meus stond als peter van de installatie mee in voor de doop. Meus staat erom bekend geuze in sommige van zijn recepten te verwerken.

Uiteraard is Armand Debelder, die bij het brouwen geholpen wordt door de 29-jarige Michaël Blancquaert, bijzonder fier op zijn nieuwe installatie van 4.000 liter. ‘De glimmende brouwketels, de nieuwe kranen en de 4 blinkende koelschepen ogen zeer modern. Toch kunnen Michaël en ik het proces volledig manueel sturen. We kunnen ruiken en proeven en dan nog beslissen om bijvoorbeeld langer of minder lang te koken. Dat alles gebeurt zeer energievriendelijk op groene stroom', zegt Armand. ‘Ik ben tevreden dat we door hard te werken en door de reputatie van onze Oude Geuze het tij definitief hebben kunnen keren. We kunnen weer lambiek brouwen, het oeroude bier dat bij uitstek de trots van de streek is.'

De nieuwe installatie is wel niet voldoende groot om aan de toenemende interesse voor het bier van 3 Fonteinen tegemoet te komen. ‘De stijgende vraag naar onze Oude Geuze zal met deze nieuwe installatie jammer genoeg niet volledig gedekt kunnen worden', zegt Debelder. ‘De vraag is zo groot dat de afgewerkte productie moet verdubbeld worden. Dat houdt ook in dat het tonnenmagazijn waar de lambiek in rijpt, ook dubbel zo groot wordt. Maar voor een ambachtelijke bedrijf als het onze is zoiets momenteel financieel nog niet haalbaar.'

Bron: Het Nieuwsblad

Bekijk ook het filmpje van RingTV hier

o
<
>